måndag, februari 20, 2006

Studenters dåliga förutsättningar

Kraven som ställs på studerande (främst på högskola/universitet) är fruktansvärt höga. 40 veckor om året ska man studera på heltid med prestationskrav hängande över axeln som ett svart moln. Dessutom förväntas man ta ett deltidsjobb (vilket man nästan måste för att överleva). Och ovanpå detta ska man även vara aktiv i skolaktiviteter som Kåren osv. När sommaren sedan äntligen kommer gäller det att ha kontakter så att man får ett jobb så att man kan ha råd med mat och hyra över sommaren.

Dom stackarna som inte får något sommarjobb har förhoppningsvis en ganska rejäl summa pengar sparade, eftersom att trots att man är arbetslös över sommaren inte har rätt till A-kassa, och inte heller socialbidrag. 6900 kr i månaden förväntas räcka så långt att man kan spara för att ha att leva av över sommaren.

Som student förväntas man gå på full kraft hela tiden, dygnet runt, medan man som arbetare har rätt till 5 veckors semester. Vart har rättvisan tagit vägen? Hade det inte varit bättre att plugga året runt så att man kunde ta examen någon termin tidigare och komma ut i arbetslivet på riktigt?

Inga kommentarer: